Ćelavost – opadanje kose

Ćelavost podrazumeva proredivanje ili nedostatak kose, posebno na glavi. Kod ljudi, ćelavost obično znači androgenu alopeciju ili „muška ćelavost“ ili njegova varijanta „ženska ćelavost“. Ovaj se sindrom javlja kod odraslih muškaraca i žena kod ljudi. Stupanj i uzrok opadanja kose, ćelavosti mogu se uveliko razlikovati, to uključuje i muški i ženski uzrok alopecija ( androgene alopecije ). Ovaj sindrom se takođe naziv androgenetic alopecija ili alopecija androgenetica . Stariji izraz je alopecija seborrheica , a koristi se prvenstveno u Europi.

Proćelavost se ne bi trebala mešati sa alopecija areata ,u koji obično spada slučajan gubitak kose. Ekstremni oblici opadanja kose alopecije su Alopecia totalis , koji uključuje gubitak kose sa glave, a najekstremniji oblik, alopecija universalis , koji uključuje gubitak svih dlaka s glave i tijela.

Uzroci

Incidencija ćelavosti varira od populacije do populacije na temelju genetske pozadine. Spoljašnji uslovi ne čine veliki uticaj na ovu vrstu ćelavosti. Jedna velika studija u Maryborough-univerziteta Victoria, Australija utvrdila je da se površina sredinom frontalnog gubitka kose povećava se sa dobom starosti i utiče na 73,5% muškaraca i 57% žena u dobu od 80 i više godina. Prema Medem medicinska knjižnica’s website, muška ćelavost (MPB) utieče na oko 40 milijona ljudi u Sjedinjenim Državama. Otprilike 25 posto muškaraca počinju ćelaviti od 20 godina, dve trećine počinju ćelaviti od 60 godina. Tu je i veliki uticaj genetskog naslednog faktora

Kod muškaraca se odlikuje udaljavane kose na bočnoj strani čela(zalisci), poznat kao „opadajuća vrlo tanka crta“. Uzmičući hairlines obično se vidi kod muškaraca iznad doba od 20, ali može se videti već u kasnim tinejdžerskim godinama.

Dodatna ćelavost može se razviti na vrhu temena, Okidač za ovu vrstu ćelavosti može biti (tzv. androgenetic alopecija ) je DHT , snažan polni hormon,koji utiče na telo ali koji može negativno utiecati na prostatu, kao i dlake koje se nalaze na glavi.

Mehanizam kojim se DHT ostvaruje još nije u potpunosti razrešen. Kod genetskog opadanja kose , DHT inicira proces folikularne minijaturizacije. Kroz proces folikularnog minijaturizacije,debljina dlake postupno se smanjuje sve do kose koja izgleda krhko vellus kosu ili „breskva fuzz“, i polako postaje nepostojeća. Početak gubitka kose ponekad počinje već krajem puberteta , a uglavnom je genetski određena..

Postoji nekoliko drugih vrsta ćelavosti:

– Vučna alopecija je najčešće naći kod osoba koji su povučeni za kosu s prekomernom silom.Javlja se najviše kod dece manje kod odraslih.

– Traume, kao što su hemoterapija , porođaji, velike operacije, trovanja, a stres može prouzrokovati opadanje kose, to je stanje poznato kao telogene fluvium. Flikule kose u rastućoj fazi su pogođeni hemoterapijom, a
ovaj tretman cilja ćelije raka. Dakle, gotovo 90% dlaka će ispasti ubrzo nakon početka primene hemoterapije.
– Zabrinjavajući gubitak kose često sledi posle porođaja bez nastajanja stvarne ćelavosti. U tom slučaju, kosa se zapravo deblja tokom trudnoće zbog povećanog lučenja estrogena. Nakon što se dete rodi, nivo estrogena
pada i vraća u normalu pre trudnoće količina dodatne kose opada i normalizuje. Slična situacija se događa ukod žena koje su uzimale za plodnost-stimulirajući lek klomifen .
– Nedostatak gvožđa je najčešći uzrok stanjivanje kose i opadanja.
– Opadanje kose se događa kada se radioterapija primenjuje na glavu za lečenje određenih vrsta raka, može prouzrokovati ćelavost ozračenog područja.
– Neki tretmani se koriste za lečenje mycotic infekcija može prouzrokovati masivni gubitak kose.
– Alopecia areata je autoimuni poremećaj poznat kao „pečatna ćelavost“ koja može dovesti do gubitka kose u rasponu od samo jednog mesta (Alopecia areata monolocularis) za svaku dlaku na celo telo (Alopecia
areata universalis).
– Do lokalizovanog ili difuznog gubitka kose može doći zbog cicatricial alopecije (eritemski lupus, lichen Plano pilaris, folikulitis decalvans, centralno centrifugalne cicatricial alopecija, alopecija postmenopauzalnih
frontalni fibrosing, itd.). Tumori kože mogu takođe izazvati lokalizovanu ćelavost (sebaceous nevus, bazalna cell karcinom, karcinom pločastih ćelija).
– Hipotireoza može uzrokovati gubitak kose, obično frontalni, a posebno je povezan s stanjivanjem spoljnje trećine obrva (sifilis može uzrokovati gubitak spoljnje trećine obrva)
– Hipertireoza takođe može prouzrokovati gubitak kose, koji zahvata parijetalni deo glave pre nego frontalni.
– Privremeni gubitak kose može pojaviti u područjima gdje se lojne ciste prisutne i koje traje obično od jedne do nekoliko nedelja.
– Kongenitalne trouglasta alopecija – To je trouglasti, okrugli ili u nekim slučajevima, u obliku krpa gubitak kose na potiljačnom području glave koja se javlja najčešće kod male djece. Zahvaćena područja uglavnom
sadrži folikule dlake ili bez kose folikula , ali se ne proširuje. Njegovi uzroci su nepoznati, a iako je to trajno stanje, to nema bilo koji drugi uticaj na osobe.

Lečenje

Naš losion sigurno zaustavlja opadanje kose u roku 10 do15 dana kod bilo koje vrste opadanja kose!Kada je alopecija u pitanju i vratiti kosu u celosti kasnije,a kod ostalih vrsta opadanja kose,može delimično
da vrati kosu,zbog različitih uzroka opadanja kose…

Оставите одговор